
Rule 18-5 – Ball in Play Moved by Another Ball 
(R & A Decisions on the Rules of Golf 2010 – 2011) 

 

18-5 BY ANOTHER BALL 

 

If a ball in play and at rest is moved by another ball in motion after a stroke, the moved ball 

must be replaced. 

 

Some Examples: 

18-5/2:  Q. A player’s provisional ball played from the tee strikes and moves his 

original ball. What is the ruling? 

A. There is no penalty. The original ball must be replaced (Rule 18-5) 

 

 

Related Decisions: 

3-3/7  Original Ball strikes second ball or vice versa 

19-5/5  Provisional ball struck by original ball 

15/10 Ball thrown into bounds by outside agency and played; neither player nor 

caddies aware of action of outside agency 

18-1/3  Player unaware ball moved by outside agency does not replace ball 

19-2/6 Ball deflect3ed or stopped by players golf cart being pulled by OPPONENT or 

FELLOW-COMPETITOR. 

 


